Mediavormgever (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je als mediavormgever?

Als mediavormgever maak je video’s, animaties, websites, posters, apps en complete reclamecampagnes voor verschillende klanten. Meestal werk je op een communicatieafdeling van een grote organisatie, een reclamebureau of een mediabedrijf.

Is de opleiding Mediavormgeving iets voor mij?

Je bent nieuwsgierig en denkt in beelden. Het idee dat duizenden mensen jouw ontwerpen zien, lijkt je wel wat. Combineer jij creativiteit met een portie moderne techniek, dan is deze opleiding Mediavormgeving in Amersfoort echt iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25633 Mediavormgever

Wat leer je tijdens de mbo-opleiding Mediavormgeving?

Tijdens jouw mbo-opleiding krijg je lessen vormgeving, 3D-modelling, tekenen en fotograferen. Tijdens de lessen video, animatie en interactive design leer je werken met de modernste media, (grafische) technieken en apparatuur. Ook krijg je lessen marketing, ondernemen en presentatietechniek.

Hoe ziet de opleiding Mediavormgeving eruit?

Al vanaf het eerste jaar kun je je specialiseren:

 • Video & Animation. Je leert een verhaal vertellen en een boodschap vertalen in videobeelden, animaties en andere bewegende beelden.
 • Design & Interaction. Je ontwikkelt jezelf tot een echte designer die moderne, interactieve media en grafische producten, zoals huisstijlen, ontwerpt.
 • Visual Communication. Je verdiept je in marketing, design en creatief denken, zodat je bijvoorbeeld complete reclamecampagnes kunt vormgeven en begeleiden.

Je krijgt ook algemene vakken:

 • Nederlands, Engels en Rekenen. 
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Een deel van de opleiding kun je zelf inrichten door vakken te kiezen. Dit zorgt voor verdieping of verbreding van jouw opleiding. Zo ben je na de opleiding een specialist in jouw vakgebied. 

 • Audiovisuele vormgeving: In dit keuzedeel maak je video’s. Je leert pakkende beelden te schieten met een juiste mix van kadrering, camerastandpunt en compositie.
 • Animatie: De kunst van storytelling met animaties is de rode draad van dit keuzedeel. Je combineert bewegend beeld met geluid en creëert zo een verhaal voor verschillende devices.
 • Interaction Design: Je leert alles over het maken van interactieve media, zoals websites en apps. Hierbij gaat het niet alleen om vormgeving, maar ook over programmeren.
 • Creatief profileren: Je onderzoekt jouw eigen stijl. Hiervoor verzamel je informatie over verschillende technieken. Ook leer je jouw stijl te presenteren.
 • Mobile app: Je maakt de vormgeving voor een app. Die moet ervoor zorgen dat de doelgroep verleid wordt om de app te gebruiken. Ook moet het gebruiksvriendelijk zijn.
 • Cinematografie: Hoe zet je een script om naar beeld? Je leert daarvoor alles over verschillende filmstijlen.
 • Corporate Design: Je ontwerpt logo's en huisstijlen. Ook bedenk je hoe de website en advertenties van jouw opdrachtgever eruit komen te zien. Het imago van de opdrachtgever is daarbij belangrijk. 
 • Art & Design: Je leert ideeën uit te werken in sprekende producten. Ook denk je na over welke middelen het beste bij jouw product passen. Daarbij experimenteer je met vorm, kleur, materiaal en techniek. 

Stage lopen als mediavormgever

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op het Media, ICT & Design College in Amersfoort en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een bedrijf in nieuwe media. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede jaar loop je een oriënterende stage van een half jaar. In het derde en in het vierde jaar loop je ook een half jaar stage.

Na de opleiding Mediavormgeving

Na een breed basisjaar kies je tijdens de opleiding of je de opleiding op niveau 3 of niveau 4 gaat afronden. Na drie tot vier jaar studeer je af als mediavormgever of als Allround DTP-er op mbo-niveau en kun je aan de slag bij reclamebureaus, bureaus voor webdesign, uitgeverijen of omroepen. Je kunt ook gaan werken als freelancer. Of je studeert verder binnen het mbo of je gaat (met een diploma op niveau 4) naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding:

 • Media, Informatie en Communicatie (HVA)
 • Communication and Multimedia Design (HU)
 • opleidingen van de Faculteit Kunst, Media en Technologie (HKU)
 • ad Digitale Media & Techniek (HU)

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding voor deze mbo-opleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: