ICT-Beheerder Amersfoort (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Je bent verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en de invoering van diverse systemen. Je installeert en beheert software en verbetert de ICT-omgeving van de organisatie waarvoor je werkt. Daarnaast bewaak je de netwerken binnen de organisatie, van onderhoud tot de beveiliging van het systeem. 

Is dit iets voor mij?

Je onderzoekt graag hoe een computer in elkaar zit en hoe deze met andere computers communiceert. Je houdt ervan problemen met computers of ICT op te lossen. Waar anderen problemen zien, zie jij kansen en nieuwe mogelijkheden.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2019

Crebonummer en naam

25189 ICT-beheerder

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een ICT-beheerder te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Je leert te werken met diverse systeemcomponenten, storingen te voorkomen en beheer- en gebruikersprocedures op te stellen. Ook ga je informatiesystemen ontwikkelen, ICT problemen analyseren en leer je in te spelen op alle trends en ontwikkelingen in de snel veranderende ICT wereld.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een studentcoach.

Tijdens de opleiding krijg je o.a. de volgende lessen:

 • Ontwikkelen van (onderdelen van) informatiesystemen
 • Service Desk
 • Open Source
 • Security
 • Cloud computing
 • Projectmanagement
 • Datacommunicatie
 • Windows Server Technologie

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Sport
 • Loopbaanleren en Burgerschap

Meer informatie over de opleiding

Dhr. Marc Willemsen, m.willemsen@rocmn.nl

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een groot kantoor, bedrijf of instelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede jaar loop je achttien weken stage en je sluit de opleiding af met een stageperiode.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als ICT beheerder en kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een ICT-afdeling van een grote organisatie of je kan een eigen bedrijf starten. Ook kan je verder gaan studeren aan het hbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding zoals Systeembeheer, Informatica, Technische Informatica of Bedrijfskundige Informatica. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Meer weten? Bekijk het filmpje

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

De kosten voor boeken liggen tussen € 200,- en € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De contactpersoon kan je meer info verstrekken. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: