Allround DTP/Digital Publishing (bol, mbo)

BOL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Let op! Deze opleiding zit vol. Je kunt je voor deze opleiding aanmelden door je aan te melden voor de opleiding Mediavormgeving. Je start dan met de opleiding mediavormgeving op niveau 4. In ons brede basisjaar oefen je samen met mediavormgevers de belangrijkste technieken en volg je vakken op niveau 4. Zo ben je voorbereid op de praktijk en ontdek je jouw mogelijkheden. Samen met ons ga je op zoek naar jouw eigen plek in de creatieve industrie. Aan het einde van het eerste jaar kies je met je begeleiders op school hoe je de opleiding af wilt ronden.

Jij combineert technisch talent met een goed gevoel voor vormgeving. Je werkt aan brochures, magazines en ander drukwerk, maar ook aan websites, apps en andere mediaproducties.

Is dit iets voor mij?

Je bent creatief, nieuwsgierig en je kunt nauwkeurig en snel werken. Je kunt ook goed samenwerken met anderen. Spreekt dit je aan, dan is deze opleiding echt iets voor jou.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Start

September 2019

Crebonummer en naam

25197 Allround DTP-er

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een allround DTP'er/mediavormgever te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je vanaf de eerste dag les krijgt in de benodigde software en leert omgaan met tekst en beeld. Je leert werken met de modernste (grafische) technieken en apparatuur, zodat je na je studie alles wat je geleerd hebt, kunt gebruiken in het bedrijfsleven.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Grafische en interactieve vormgeving
 • Software lessen

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Sport
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen:

 • Creatieve typografie
 • Fotografie basis
 • Ondernemend gedrag
 • Engels in de beroepscontext

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een mediabedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het tweede jaar ontdek je tijdens een oriënterende stage van een half jaar hoe het gaat op de werkvloer van de mediawereld. Ook in het derde jaar loop je een half jaar stage. Zo kun je je optimaal voorbereiden op je examen en je toekomstige beroep.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als allround DTP’er en kun je aan de slag bij een reclamebureau. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding Mediavormgeving op niveau 4. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Meer weten? Bekijk het filmpje

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2018 - 2019: € 1.155,-.

Alle mbo-studenten, ongeacht de leeftijd, krijgen een OV-jaarkaart.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan hier. 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: