Student Nadieh doet mee aan Bellingcat Bootcamp

amersfoortse studenten doe mee met bootcamp

Honderd studenten zijn in Utrecht gestart met een Bellingcat Bootcamp weekend. Onder deze studenten was ook student Nadieh van der Werve van het Media, ICT & Design College aanwezig, Nadieh is ook ambassadeur van haar college, een gedreven student dus, die ook buiten schooltijd intensief met haar vak bezig is. Tot en met zondag maakten ze zich de methode van het onderzoekscollectief eigen, kregen een stoomcursus en ze deden onderzoek naar verschillende actualiteiten. 

Bellingcate-methode
Het is de 'Bellingcat-methode' gaan heten: het slim combineren van beeldmateriaal en kaarten op YouTube, Twitter en Google Earth om de wie, wat en waar te achterhalen van een bombardement, moordaanslag of wapenleverantie.

De britse blogger/onderzoeksjournalist Eliot Higgins maakt gebruik van beeldmateriaal en online bronnen om conflicten zoals  de ramp met de MH17 te onderzoeken. De studenten gaan samen met De Utrechtse Internet Courant kijken of die manier van onderzoek zich ook laat lenen voor lokale vraagstukken. 

Leerzaam weekend
Nadieh is student Mediaredactie, ze deed mee aan de bootcamp: "Het was een leerzaam weekend. We waren met zo'n 30 studenten. Alle studenten waren van het hbo en universiteit. Ik was de enige student van het mbo. Aan het begin van de dag kregen wij een korte presentatie van de politie Utrecht en van DUIC (De Utrechtse Internet Courant). Wij konden kiezen uit twee cases. De tramaanslag van 18 maart en de drugshandel in Utrecht. Zaterdag begonnen wij met een grote groep aan de drugshandel case maar al snel bleek dat het lastiger was dan dat wij dachten. Zondag waren daardoor veel mensen afgehaakt en gingen zij verder met een andere case. Uiteindelijk bleven wij met zijn vieren over. Iemand van het groepje had tot 1 uur 's nachts onderzoek gedaan en zij had wat gevonden waar wij zondag verder mee konden. Daardoor ging het zondag ook allemaal veel makkelijker en hebben wij echt dingen kunnen vinden. Ik heb veel opgestoken van dit weekend qua onderzoekstechnieken en ook dat je niet snel moet opgeven."

Bekijk de video van de bootcamp die RTV Utrecht maakte.

13 mei 2019
ROC Midden Nederland
Media, ICT & Design college

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: